Resultaten voor platform economie

platform economie
Platform economie de betekenis volgens Paul Aelen. mail.
Platform economie wat is de betekenis definitie. De platform economie omvat alle economische activiteiten van aanbieders en gebruikers die worden gefaciliteerd door een digitaal platform. Platformeconomie of platform economy is geïntroduceerd door Marshall van Alstyne, Geoffrey Parker en Sangeet Paul Choudary.
Betekenis-definitie platformeconomie: Deel van de economie dat betrekking heeft op alle diensten DFB De Financiële Begrippenlijst.
Deel van de economie dat betrekking heeft op alle diensten en producten die via online digitaal platformen worden aangeboden en verhandeld. Op die digitale platormen wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Uiteindelijk gaat het om een enorme hoeveelheid transacties die tussen aanbieders en consumenten tot stand komen. We bestellen eten via bijvoorbeeld UberEATS of Foodora, zoeken een schoonmaker via Helpling en vinden een vakman via Werkspot. De platformeconomie, waarin consumenten en organisaties elkaar op online marktplaatsen kunnen vinden, is booming business. Maar deze ontwikkeling leidt ook tot vragen, zoals over de juridische positie van iemand die in de platformeconomie werkt, bijvoorbeeld als fietskoerier of schoonmaker. De Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet zich daar vandaag over bijpraten door onderzoekers en werkgevers en werknemers uit de platformsector. Bron: NOS.nl 17-11-2017. Zie ook: platform, handelsplatform, markt, vraag, aanbod, peer-to-peer markt, gig economy, klusjeseconomie, race naar de bodem.
Welkom Stichting Platform VMBO Economie en Ondernemen.
De Stichting Platform vmbo Economie is een samen werkingsverband van vmbo-scholen met een afdeling in de sector Economie en Ondernemen. Welkom op de website van het Platform vmbo Economie en Ondernemen. Het platform is een belangenbehartigende stichting waar vmbo-scholen met het beroepsgerichte examenprogramma vmbo Economie en Ondernemenlid van kunnen zijn.
Werken in de platform-economie. Hoe groot is het probleem eigenlijk? ZiPconomy.
Het platform zorgt voor het werk vraag/aanbod bij elkaar brengen, faciliteert zowel de match als de gig en draagt zorg voor de financiële transactie. In de regel betaalt de opdrachtgever het platform en het platform de freelancers. Het verschil is de marge voor het platform in die zin niets anders dan traditionele bemiddelaars.

De samenleving heeft platformen nodig die meer bijdragen aan versterking van de lokale economie en samenleving. De laatste uitzending van Zondag met Lubach bracht de schaduwkanten van de deeleconomie onder de aandacht. De deeleconomie heeft duidelijke kaders en regulering nodig.
Van Uber tot Deliveroo: platformeconomie biedt gemak, maar wie betaalt de rekening? Nieuwsuur.
90" procent van alle werknemers zal nooit op zo'n' platform terechtkomen. Het zal vooralsnog een randverschijnsel blijven, 5 tot misschien 10 procent van de werkgelegenheid." Als ik het dan heel goed deed, dan kwam ik uit op zo'n' 15 euro bruto. Beslist geen vetpot. Jeroen van Bergeijk, tijdelijk Uber-chauffeur. En hoe is het om in die platformeconomie te werken? Bieden die internetbedrijven de baan van de toekomst waar je je eigen werktijden invult of zijn het alleen moderne koppelbazen? Journalist Jeroen van Bergeijk besloot het als enthousiast gebruiker van taxidienst Uber zelf uit te proberen. Hij vroeg zich namelijk af wat zo'n' chauffeur nou eigenlijk verdient. Die" ritjes zijn zo goedkoop. Daarom heb ik bedacht om als journalist zelf een tijdje te gaan werken als chauffeur. Om te onderzoeken hoe die economie er aan de onderkant uitziet."
De platformeconomie Wisdom of the crowd.
Deze kunnen onderscheiden worden op basis van hoe open of gesloten het platform is en of de aansturing macht van het platform centraal is of gedistribueerd in het netwerk. Voorbeelden van centraal gestuurde en gesloten platformen zijn: Uber en Apple. Open en gedistribueerd zijn Linux en Wikipedia. Platformen hoeven niet slechts een eigenaar te hebben, ze kunnen ook eigendom zijn van de groep deelnemers, de commons, of een consortium van samenwerkende partijen. Lees meer over strategieën in het boek De kracht van platformen en De plugplay-organisatie. Zie ook mijn zoektocht naar een eerlijke economie waarin ik de besturingsmodellen bekijk waarbij meer ruimte is voor inspraak gedistribueerde macht en alternatieve diensten open hardware en software.
Platformeconomie, interview Martijn Arets.
Qua gig economie loopt Amerika voorop. Als tegenbeweging tegen de grote kapitaal gedreven platformen zie je een tegenbeweging ontstaan: platformcoöperaties. Dit zijn coöperaties waarbij de workers zich verenigen in een coöperatie en zelf investeren in de technologie om de diensten meer democratisch aan te kunnen bieden. Zie bijvoorbeeld de Greentaxico-op in Denver. Als zon co-op klein is, is er niet veel geld om de technologie te verbeteren. Dat is een nadeel. Daarvoor zullen platform coöperaties moeten gaan samenwerken.
Toekomst van werk 15: Werken in de platformeconomie Pakhuis de Zwijger.
Vervolgens laten we twee directeuren van een digitaal platform aan het woord: Floyd Sijmons is mede-oprichter van het platform voor schoonmaakhulp Helpling en Ronald Egas is CEO van het klusplatform Werkspot. Zij gaan in gesprek met arbeidsjurist Johan Zwemmer. Tot slot reageren de oprichter van Alternatief voor Vakbond Mei Li Vos en directeur van FNV Zelfstandigen Josien van Breda. Hoe kijken zij naar de rol van vakbonden en de ontwikkelingen in de platformeconomie? Deze avond komt tot stand i.s.m. de Universiteit Utrecht als onderdeel van het thema Instituties voor Open Samenlevingen. Eerder in Pakhuis de Zwijger. In december 2016 organiseerden we in Pakhuis de Zwijger ook een programma over de gig economie.
Home.
Marcel Jille Berend Aanraad. Platform Economie Ruimte ER is dé sectoroverstijgende ontmoetingsplek voor ondernemende personen uit de Gouden Driehoek van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid. Vooruitdenkers die op zoek zijn naar nieuwe samenwerkingsverbanden om sneller profijt te hebben van innovaties. Zie ook onze LinkedIn.

Contacteer ons